Pentru mulți profesioniști, Upwork a reprezentat rampa de lansare în lumea freelancing-ului și, poate pentru unii, chiar calea de urmat spre o independență financiară și spre o carieră fără program de lucru fix sau șefi cărora să trebuiască să le faci pe plac.

upwork

Pot spune că și eu, Irina – autorul articolului, la fel ca mulți alți freelanceri din România, am început să cochetez cu ideea de freelancing grație acestei platforme. Mai mult decât atât, colaborarea dintre mine și Daniel Roșca, deținătorul platformei liberprofi.ro, a început chiar pe Upwork și s-a dovedit a fi una fructuoasă, pentru ambele părți implicate, sper eu :).

Dar iată că, așa cum spune și vorba aceea din popor – „Toate lucrurile bune trebuie să aibă și un sfârșit” – se pare că și colaborarea dintre mine și Upwork a ajuns la un punct terminus. De ce spun asta? Citește în continuare articolul și trage singur concluziile.

Dar înainte de toate, haide să începem prin a prezenta ce este mai exact acest Upwork.

Ce este Upwork

Mai mult decât sigur, mare parte a celor ce au început să citească acest articol știu deja ce este acela Upwork. Dar, pentru ceilalți, voi face o scurtă prezentare.

ce este upwork

Upwork este o platformă uriașă de lucru pentru liber profesioniștii din întreaga lume. În fiecare zi, pe site vei putea găsi peste 100.000 de joburi dedicate exclusiv freelancerilor. Datele oficiale arată că în momentul scrierii articolului (Iunie 2019), pe Upwork erau înscriși peste 12 milioane de freelanceri. Cu alte cuvinte, platforma este una uriașă în lumea liber-profesioniștilor, mulți dintre noi fiind aproape dependenți de ea și de job-urile pe care le găsim acolo.

Cu toate că nu există așa ceva ca Upwork România, mulți freelanceri de la noi din țară lucrează, cu succes aș putea chiar adăuga, pe site-ul internațional. Ba mai mult decât atât, sunt și mulți clienți care apelează tot la această platformă pentru a da de freelanceri români.

Trebuie să amintim și faptul că Upwork are parte de o reputație mixtă. Nu puțini sunt cei care se plâng fie că au fost înșelați, fie că au dat doar de clienți care vor să le faci un site cap-coadă pe un salariu la jumătate față de cât ar lua o barista din centrul vechi. Chiar și eu am pățit să fiu înșelată cu câteva sute bune de dolari, dar asta este o altă poveste, care nu își are rostul acum și aici.

Ce taxe trebuie să plătești pe Upwork

upwork romaniaLăsând la o parte scam-urile și clienții zgârie-brânză, unul dintre principalele motive pentru care freelancerii nu sunt mari fani Upwork este comisionul pe care platforma ți-l oprește automat din fiecare gig pe care îl ai. Și este ușor de înțeles de ce.

Ca să îți faci o idee, Upwork le oprește freelancerilor un comision de 20 % din banii încasați de la fiecare client, până când se ajunge la o valoare de 500 $. Apoi comisionul scade până la 10 % și abia după ce se depășește cifra de 10.000 $ încasați de la același beneficiar mai scade din nou, la 5 %.

comision upwork

Aceste taxe sunt, fără doar și poate, unele semnificative, pentru orice freelancer, indiferent de țara din care acesta ar fi originar. Ca un exemplu de calcul, dacă cu un prim client reușești să aduni 500 $, vei mai rămâne cu doar 400 $, după ce platforma își ia partea ei.

Iar partea rea este că această sumă nu este cea netă – din ea vei mai pierde un mic procent (cam 2 %) din cauza transferului bancar, care se execută la un curs Dolar/Leu de tot râsul, unde mai pui că banii trebuie și declarați la FISC și ți se va mai opri și un impozit de 10 % pe venituri din alte surse. Astfel că tu, din cei 500 $ pe care îi produci, rămâi efectiv cu puțin peste 350 $. Iar lucrurile nu se opresc aici.

Cum funcționa platforma înainte

taxe upwork

Bun-rău, cum era serviciul până acum, măcar te obișnuisei cu el. Știai să estimezi costurile și negociai prețul unui job, astfel încât să nu simți că pierzi efectiv bani. Era, cât-de-cât OK.

Până de curând, orice freelancer care avea un cont basic, deci gratuit (estimez că peste 90 % din liber profesioniștii de pe platformă), beneficia de 60 de așa-numite „Connects” cu ajutorul cărora putea aplica la job-uri. În funcție de complexitatea proiectelor, aplicarea „costa” între 2 și 5 Connects. Numărul de Connects era reumplut o dată pe lună.

De mult timp exista pe site opțiunea conturilor premium. Freelancerii ce alegeau această variantă optau, contra unui cost lunar, să aibă mai multe Connects, putând astfel să aplice la mult mai multe job-uri (un freelancer basic nu putea aplica la mai mult de 30 de gig-uri pe lună, pentru că nu îi ajungeau Connects-urile). Ca o paranteză, în doi ani de când sunt pe platformă, nu am văzut vreun job care să îți ceară mai mult de 2 Connects pentru aplicare. Asta până în Mai…

Noi taxe Upwork

Numai că cei de la Upwork s-au decis că toate comisioanele și costurile pentru conturi premium nu sunt suficiente și că vor să își mărească bugetul și mai mult. Cum, te întrebi? Păi aplicând noi taxe, ghici cui… tot nouă freelancerilor. Iată ce schimbări au fost aduse:

Abonamente Freelance Plus mai scumpe

upwork fee

Acele conturi premium despre care discutam puțin mai sus sunt denumite „Abonamente Freelance Plus”. Dacă înainte, pentru un astfel de serviciu plăteai 10 $ pe lună, începând cu luna Mai a anului curent prețul lui a crescut cu 50 %, iar actualmente trebuie să achiți 15 $.

Printre beneficii, putem enumera faptul că ai lunar 70 de Connects pe care le poți utiliza pentru aplicarea la gig-uri, cu un maxim de 140 de Connects ce se pot acumula de la o lună la alta.

Dacă aici lucrurile nu par să se fi schimbat prea mult, cu toate că acei 5 $ pe care îi vei plăti lunar îi vei scădea tot din portofelul tău, nu același lucru poate fi spus și despre conturile Basic.

Conturile Upwork basic vin cu niște costuri imense

costuri mari uprok

În primul rând, conform noii structuri, nici un freelancer Basic nu va mai putea aplica gratuit pentru job-uri. Prețul pentru fiecare Connect va fi de 0.15 $, astfel că în loc să te folosești de acele 60 de Connects gratuite pe care le aveai până acum pentru a aplica la job-uri, din Mai trebuie să plătești efectiv pentru fiecare gig de care ești interesat.

O a doua schimbare ține de modul în care se calculează numărul de Connects de care ai nevoie pentru a aplica pentru un job. Dacă înainte, mare parte a gig-urilor de pe Upwork îți cereau între 0 și 2 Connects pentru a aplica, din Mai numărul de Connects variază între 1 și 6. Iată cum:

  • Joburile mici (toate care au un buget mai mic de 49 $ sau care vor dura mai puțin de 2 zile lucrătoare) vor costa 2 Connects (0.30 $)
  • Joburile medii (cele care sunt încadrate între 50 și 599 $ sau care vor dura mai puțin de 7 zile lucrătoare) vor costa 4 Connects (0.60 $)
  • Joburile mari (care vor avea un buget mai mare de 600 $ sau care vor dura peste 7 zile lucrătoare) vor costa 6 Connects (0.9 $)

noi taxe upwork

De ce spun că taxele acestea sunt mari?

La o primă vedere, te poți întreba „Ce vorbește și fata asta aici? De când este scump să dat 0.30 $ pentru a aplica la un job?”. Ei bine, dă-mi voie să îți explic de ce consider că această sumă nu este doar mare, ci chiar uriașă.

Să luăm exemplul personal: eu, pe lângă un job 9 to 5 mai fac și freelance copywriting în timpul liber de mai bine de doi ani de zile. Am destul de multe proiecte în portofoliu, consider că stăpânesc suficient de bine limba română și mai știu și câte una-alta despre optimizarea textului pentru motoarele de căutare, urcarea textelor în WordPress etc.

Cu toate acestea, în lunile în care căutam job-uri noi (nu am mai făcut-o de ceva timp), era nevoie să îmi utilizez toate cele 60 de Connects și abia dacă mă luau în seamă 3 sau 4 potențiali angajatori. Asta doar ca să continuăm procesul de selecție. Câteodată nu reușeam să mă înțeleg cu niciunul dintre ei, fie pentru că aveau bugetul prea mic, fie pentru că nu aveam eu suficient de multe cunoștințe. Nici nu contează prea mult.

Taxa de 0.15 $ per Connect este uriașă pentru începători

freelance

Ideea la care voiam să ajung este că, cu toate că am un mic portofoliu acolo și ceva experiență, tot nu am reușit în unele luni să găsesc job-uri noi. Dacă ar fi fost să plătesc 0.15 $ pentru fiecare Connect utilizat la aplicare, m-ar fi costat 9 $ pe lună, doar ca să aplic la gig-urile respective, fără să primesc vreun contract.

Dar un freelancer care se află la început de drum, care chiar dacă a citit tot ce se putea într-un anumit domeniu, însă nu a apucat să își pună în aplicare cunoștințele, ce șanse are să prindă un job? Ar fi el oare dispus să investească 9 $ de la o lună la alta, doar pentru a putea aplica la gig-uri? Câți bani să tot bagi în ceva care nu aduce rezultate? Și cât de puternic să fii psihic să vezi că ești respins și tot să plătești pentru a avea șansa de a vorbi cu potențiali colaboratori?

Eu, personal, cred că nu are prea multe șanse. Iată de ce cred că viitorul Upwork-ului arată sumbru. Ei își motivează mișcarea drept una care se vrea în folosul nostru, al freelancerilor. Spun că, „datorită” acestor taxe, numărul aplicărilor pe fiecare job va fi mai mic, așa că șansele de a prinde un contract cresc. Eu nu îi cred. Părerea personală este că au vrut să facă un ban în plus, fix de la oamenii care le asigurau niște venituri lunare imense.

Valoarea acțiunilor îmi dau dreptate

Și se pare că sunt o mulțime de oameni care au aceeași părere cu a mea. Dacă am analiza puțin valoarea acțiunilor Upwork din ultimele luni, nici nu trebuie să fim experți financiari pentru a ne da seama că această mișcare pe care au făcut-o îi afectează clar într-un mod negativ:

freelancing

Dacă la finele lunii Aprilie, înainte de implementarea noilor criterii de taxare, prețul unei acțiuni era de 20.70 $, la data scrierii articolului (20 Iunie), acestea ajunseseră la 15.45 $, după un minim absolut de 14.18 $. Mai multe analize te las să faci singur.

Cum poți obține free Upwork Connects

Există, totuși și opțiunea de a avea acces la free Upwork Connects. Dacă ești la început de drum pe platforma lor, vei primi în momentul înregistrării 20 de Connects. Totodată, dacă ai succes de la început, iar contul tău capătă statutul de Rising Star, vei mai primi încă 30 de free Connects.

Conturile Top Rated, care sunt clasate așa după ce au avut foarte multe contracte de succes, au lunar 70 de Connects gratuite, astfel că pe ei aceste ultime schimbări nu îi afectează prea tare.

Concluzii

copywriter

Acest articol nu se vrea a fi neapărat un rant la adresa Upwork. Știu că este o platformă foarte bună, care m-a ajutat chiar și pe mine, după cum ziceam, să găsesc job-uri. Din păcate, se pare că ultimele modificări nu sunt deloc în favoarea freelancerilor, ci din contră, parcă ne fac să ne căutăm locuri de muncă în altă parte.

Pentru cei care s-au săturat să tot plătească taxe și comisioane către colosul american, platforma 100 % românească liberprofi.ro ar putea fi soluția ideală. Aceasta, cu toate că nu a fost lansată de mult timp, are tot mai mulți clienți și freelanceri și suntem convinși că va tot crește în cifre.

Un comentariu

  1. Cu parere de rau trebuie sa admit ca ai dreptate. Eu am activat un timp cu relativ succes pe Upwork dar, de mai bine un an, mi-au suspendat contul pe motiv ca nu am mai avut nici un job o perioada mai lunga de timp si trebuie sa faca loc altora-sic! Nici un site de profil nu mi-a mai facut asa ceva.
    Nu stiu ce politica au dar eu cred ca e contra productiva chiar si pentru site. Oricum eu a trebuit sa renunt si nu pot sa inteleg cum au renuntat asa de usor la un posibil “contribuitor” (sau mai bine “fraier”).

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adauga comentariu